Jag är inte intresserad!

Hör ni det, jag är inte intresserad av några grupper, applikationer, "causes" för enbenta barn i Nairobi som på grund av någon mystisk sjukdom de fått i inbördeskriget 1988, lever ett fasansfullt liv utan tånagelband. Jag vill inte vara din "partner in crime" när du och dina töntiga polare gör upp vem som är maffia och vem som är polis, eller ännu värre - pirat eller rövhål. Jag betackar mig de lustigheterna. Det är inte kul. Så det så!

Surt sa räven


I dag visas premiäravsnittet av "Misstänkt" på TV4. Temat för kvällen är kriminaliteten i Sydsverige, närmare bestämt i Rosengård. TV4 kan nu exklusivt avslöja hur unga män i Rosengård sätter skräck i befolkningen. Likt samhället i romanen 1984 har stadsdelen blivit ett angivarsamhälle där ingen litar på någon. Ett liv dominerat av rädsla och hot. Exklusivt material var ordet. Jag vill minnas att jag försökte sälja just denna story till SvD med flera för ett halvår sedan. Utan resultat.. 
Men jag är inte bitter, jag var ändå inte så sugen på att sitta och skriva ett djuplodande avslöjande reportage, inte alls.. sugen.. 
Surt sa räven


Mycket politik nu

Men det kan inte hjälpas. Det händer så mycket spännande saker i politiken, och framför allt på den vänstra flanken.
I dagens "Blad" skriver redaktionssekreteraren Ingvar Persson om oppositionens förslag till ett folkligt ROT-avdrag, det vill säga ett avdrag som inte bara ger de som själva äger sina bostäder rätt att deklarera bort 50 procent av renoveringskostnaderna, utan även de som hyr. Ett smart sätt att få igång konsumtionen i Sverige. På alla samhällsnivåer. Bra där rödgrönt.

Och med det sagt så håller jag helg, som jobbaren sa. Trevlig fredag!

Piratdebatten fortsätter


I dagens nätupplaga av tidningen Resumé skriver före detta Vänsterpartiledaren Gudrun Schyman en minst sagt intressant debattartikel om den högaktuella piratebay-domen. Schyman är kritisk mot hur rättsamhället värderar de brott killarna på Piratebay fällts för jämfört med exempelvis gruppvåldtäkter. Hon menar att distributionsindustrins intressen har fått inflytande över rättsväsendets bedömning. Därför bör även domarna betraktas som orimligt hårda. 

Dessutom diskuterar hon det nya telekompaketet som är uppe för behandling i EU: 
"Det innehåller det redan en gång stoppade förslaget att enskilda personer ska kunna stängas av från internet. Ett sådant förslag bryter mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna." 

Läs hela artikeln på: http://www.resume.se/nyheter/2009/04/24/pirate-bay-domarna-for-har/

"Endast pojkar som inte förlorat oskulden..

.. skriver poesi - riktiga män skriver prosa", sade Expressens chefredaktör, Ivar Harrie, till den unge up-and-coming-journalisten/författaren Ivar Lo-Johansson, när denne någon gång under 50-talet visade upp sina dikter för patriarken i förhoppning om att få en anställning på kvällsblaskan.

Det ni, det var bloggens hittills längsta mening det.

Eftermiddagshyllning

"Tack ni svenska vakttorn. Med plutonium tvingar vi dansken på knä. Här danmark - utskitet ur kalk och vatten. Och där Sverige - hugget i granit.."


Har glömt mobilen hemma..

.. och sköter därmed all kommunikation via bloggen idag.

Till bloggen: bara för att jag råkar skriva om kalla kriget ibland så behöver du ju inte fiska fram annonser för sovjetisk krigsnostalgi. Är väl lite som att skriva läsaren på näsan. Tycker du inte? 

OAK

[OAvsiktlig Komik] - en kommentar min journalistiklärare förhållandevis sällan präntar ner i mina papper. Men i dag fick även jag smaka på den sylvassa rödpennan. Och jag klandrar honom inte: "Under 80 och 90-talet jobbade Göran med att brandsäkra bergrum runt om i Sverige. Han befann sig ofta under jord och har idag utvecklat ett brinnande intresse för de gömda rummen."
Raggadish!

Skynda och fynda!



Kosta Boda, Sigvard Bernadotte, makarna Strinning. Sveriges bergrum är fulla av designskatter, och framför allt i Elefanten: Mattor, lampor och köksgeråd - alla oanvända och i mint condition. Färgerna går i orange, grönt och åter igen orange. Tidsenligt och trivsamt. Men matsalen bryter trenden. Här har byggherrarna gått steget längre (Bananas om ni så vill). Med blå ovansida och grön underdel bildar väggarna en horisont. Syftet: Att motverka klaustofobi. Sweet. 

Men snart ska skiten rivas eller hyras ut. Så, för 200 000/år är Sveriges hetaste bunker din. Du får rubbet - 3300 kvm atombombsäker anläggning och fria händer att möblera som du vill - skynda och fynda!


"Om ryssen kommer"



Ledningscentralen Elefanten i Stockholm byggdes i hemlighet. Enligt uppgift var den från början tänkt som en svensk motsvarighet till USA:s Norad i Colorado, och var utrustad för att klara en Hiroshima-stor bomb på 13000 ton trotyl. Rakt i skallen.
Och likt sin amerikanska kusin är även Elefanten utrustad med en fjädrande grund, för att motstå jordskalven från ett fullskaligt kärnvapenanfall. Den har även ett eget dieselkraftverk och en egen brunn som försörjer personlen med rent vatten.
I morgon åker jag till Sollentuna och besöker Elefanten för mitt reportage - räkna med massor av bilder och nördiga inlägg!

P.s Det sägs att bunkern övergick till civilförsvarets ägo då den på 70-talet inte längre ansågs hemlig. En viss överste Wennerström lär nämligen ha sålt ritningarna till ryssarna för en ansenlig summa. Men sånt ska man givetvis ta med en nypa salt, spionaffärer har en tendens att eskalera något med åren.

En koloss på lerfötter

Piratebay. Ja, vad säger man. Å ena sidan är upphovsrätten en oerhört viktig del av demokratin, till och med en mänsklig rättighet enligt FN - en rättighet värd respekt och som bör försvaras. Å andra sidan är det närmast en fars att döma fängelse och miljonskadestånd utifrån lagar som fortfarande är under konstruktion. Framför allt då det rör sig om länkning och inte distrubution.
Men oavsett vad man tycker i Piratebayfrågan är det viktigt att uppmärksamma en viktig detalj. Nämligen att samma organisationer som en gång i tiden försökte förbjuda radion, nu har segrat över utvecklingen. I rädslan att förlora den makt man byggt upp genom överpriser och utnyttjande av artister, har man spelat på den lilla mannens förlust och därmed eftersatt utvecklingen 10 år. Men skiv- och filmindustrin är en koloss på lerfötter. Domen kommer att överklagas, och även om nedladdningen avtagit för tillfället så kommer den snart igång igen. Det är dags att hitta nya sätt att tjäna pengar. Det går inte att kämpa emot utvecklingen och klänga fast vid föråldrad teknik. Oavsett hur mycket makt och flis man råkar ha.
Så, sorry Piratebay-grabbar, både ni med och utan skägg, kanske blir det att skaka galler ett tag nu. Men se det från den ljusa sidan, diskussionen är igång.

Smällar man får ta



Igår på thaiboxningen sparrades jag med hundrakilos-biffen Micke från Småland. Han sparkar som en mindre häst och är enligt uppgift fullständigt outtröttlig. Detta är resultatet.. under mitsarna.


Senaste från Västbanken



Känner du att du har dålig koll på vad som händer nere i Israel, Gaza och Palestina? Då har medierad lösningen för dig! Genom bara ett klick kommer Marcus Lindborg - kursare och vän till mig - att revolutionera ditt säkerhetspolitiska liv.
Marcus befinner sig sedan ett par veckor på Västbanken, där han skriver ett spännande reportage om livet runt de israeliska vägspärrarna. Och samtidigt som han reser runt och samlar in material till reportaget, bloggar han flitigt om sina möten på BTL.se
Kolla in bloggen - är du inte nöjd så bjuder Marcus på en spahelg i Knutby för dig och dina nära.

http://www.blt.se/bloggar/marcus_blogg/blogg-marcus-lindborg(1075518).gm

Tips från coachen


Då var det dags att skruva på era spotify-maskiner igen barn. Och denna gång vill jag att ni rattar in "Fever Ray" (Karin Dreijer) - kvinnan och rösten bakom det suggestiva syskonbandet "The Kife". Kniven bildades 1999 och gjorde sig snabbt kända för att vara en minst sagt oberäknelig duo - 2003 vann de exempelvis en grammis för bästa popgrupp, men istället för att själva hämta priset så skickade de upp två gorillaklädda tjejer från konstnärsgruppen "Unfucked Pussy" med siffran 50 ritad på magen. Tanken med spektaklet var ett protestera mot den manliga dominansen inom skivindustrin. Ja jag säger då det.
Men nu provar alltså fröken feber solokvisten. Och hon gör det riktigt bra. Lyssna.


Extra, extra - read all about it!


Nu har de gjort det igen. Än en gång lyckas Aftonbladets medarbetare hitta essensen - det stora i det stora. Än en gång når gammal hederlig journalistik ända in till pudelns innersta kärna - "bladet" har nyheten vi alla grubblat över sedan Anders Borg i förmiddags presenterade årets vårbudget. Nämligen finansministerns fusklapp! Tänka sig att han har en fusklapp liksom. Han måste ju fan vara helt dum i huvudet och fullständigt inkompetent, den mannen. 
Skit i bristande arbetsmarknadsåtgärder och den rådande finanskrisen. Och glöm Watergate, detta är helt nytt och sjukt fräscht. Detta är vad jag kallar riktiga nyheter, Jan Helin. Bra jobbat!


Briljanternas briljant



Med sjörök tjock som dimman i Lütsen gav vi oss ut på jakt efter havsöring. "Strax till vänster om rauken", löd tipset. Där skulle fisken garanterat stå. Men ingen sa att det skulle bli enkelt - Sex man, tre dagars intensivt fiske och bara tre firrar. Men vem bryr sig, jag tog den största fisken och fick det ärefyllda (men suspekta) epitetet "Briljanternas briljant - Mr. Gotland him self". Dessutom hade vi en sjukt trevlig helg med god mat och massor av öl - så värt den sega färjan och de outtröttliga barnskriken de sex äldre farbröderna fick utstå hela vägen hem.

Så, kära beundrare och övriga ovärdiga, nu vet ni vad ni ska kalla mig nästa gång vi ses. Och om inte så slår jag er i syltan med en tvåkilos havsöring. SMACK!

Helgens snackis



Man ska vara försiktig med isbjörnar. Tydligen är de inte så gosiga som de ser ut - fråga bara den galna tanten i Tyskland som enligt uppgift ska ha hoppat (!) ner till isbjörnarna på det lokala zooet. Men tur i oturen, isbjörnarna hade tydligen nyss utfodrats och var därför bara sugna på hennes minst sagt.. köttiga bakdel.
Men tydligen var den stackars daman psykiskt sjuk och bedömdes som "svårt förvirrad". Svepskäl säger jag, men okej..

I övrigt har jag ingen som helst koll på vad som har hänt i världen de senaste dagarna. På Gotland finns nämligen varken tidning eller andra medier. De har inte ens papper att skriva på de stackarna..

Tillfälligt avbrott


Under påsken åker jag till Gotland. För första gången i mitt liv. Men på Gotland finns varken Internet eller datorer. Inte heller har de nån el på ön, så i helgen kommer medierad tillfälligt ligga nere. Tyvärr.

Glá påsk på er. Puss!

En annan tid, ett annat liv



Kort och gott en handbok i kärnvapnets jävlighet. Uppgifterna är lånade från amerikanska militären, som under 50 och 60-talet forskade på exakt hur och när kroppen faller samman efter att den exponerats för radioaktiv strålning. 
I Hiroshima och Nagazaki krävde bomben tusentals offer. Och för en person boendes i Nagazakis förorter kunde det dröja upp till en månad innan döden stod för dörren. De första symptomen var akuta kräkningar och diarré under en veckas tid. Därefter följde två veckor av att personen kände sig fullt frisk utan några symptom. Men några dagar senare började sakteligen håret och huden falla av. Kvar var bara öppna sår och tredje gradens brännskador - ett liv i ångest och plågor med döden som enda smärtstillare.
Tro fan att svensken valde att grävda ner sig.

Falsk marknadsföring


Tresamhet

Cissi och Linnea! Tack för en riktigt trevlig helg.


Visste ni att..


.. Hela Stockholm vimlar av bunkrar, skyddsrum och militära ledningscentraler? 
I dag träffade jag Göran, en veteran när det kommer till gömda rum. Han berättade något jag egentligen redan visste men aldrig längre tänker på: I stort sett varje antydan till berg eller knalle i Stockholm hyser ett hemligt gömställe. Vita bergen, Mariaberget, Katarinaberget, alla är de skyddsrum eller ledningscentraler. Alla kapabla att härbergera tusentals Stockholmare om ryssen skulle komma. Flera av rummen används i dag som parkeringsgarage eller privata server-rum. Men en del används fortfarande frekvent av myndigheterna - faran må vara över men "better safe than sorry".
Under Johanneskyrkan i Vasastan ligger exempelvis delar av SOS-alarms högkvarter. 1200m2 fullt intakt ledningscentral, som dagligen ockuperas av räddningsverket och Stockholms stad. Dessutom.. Nej, jag sparar nog lite till en regnig dag. Stay tuned!

"The thousand yard stare"

I dag var jag och Ciss ute och promenerade i Hammarby sjöstad. På väg ner mot färjan till söder stannar vi vid en husknut och tar skydd från blåsten. Och då kommer han. Sveriges meste utrikeskorre Rolf Porseryd him self! Stort, tycker vi och ser storögt på världsreportern. Men när hans blick möter min ser jag något jag bara trodde existerade på film. Med böjt huvud går han långsamt mot vattnet, och blicken, den är långt borta. Långt förbi miljonprojekten i horisonten. Långt ifrån tryggheten i Sverige. Ärren är osynliga men "The thousand yard stare" ligger trots det som ett avlägset skimmer i blicken. 
Och likt krigshjältarna på film har nog Rolf sett både ett och annat. Senast jag själv såg honom på TV var han i Gaza och rapporterade om lemlästade barn. Sånt glömmer man inte. Det kan man bara inte..

Mer brittpop och melankoli åt folket!


Vad hände med brittpopen egentligen? Vart tog svårmodig melankoli, Beatlesfrillor och ett allt för frikostigt ecstacymissbruk vägen? Alla givna ingredienser i den våg av brittpop som drog över världen någonstans i mitten av 90-talet.
Artister som Damon Albarn och Richard Ashcroft tävlade i konsten att vara så dräggiga och ohygieniska som möjligt men samtidigt vara oemotståndiga för kvinnorna. Äckligt och klyschigt enligt många i dag. Då - oslagbart!

Dagens motsvarigheter då? Ja, de enda jag kommer på är alla skitnödiga singer-songwriters som med devisen "Stockholm har blivit för litet", vallfärdar till New Yorks förorter för att leva storstadsliv. Bah! Tacka vet jag band som stannade i ett skitigt Wigan eller Manchester för det var där själen fanns. Slagsmål, vespor och Rock ´n Roll, yeah! 

Nej, alla barn, nu gör ni som farbror säger och letar fram följande låtar i era Spotifymaskiner:

So Young - Suede
Bitter Sweet symphony - The Verve
Girls & Boys - Blur
Don´t Look Back In Anger - Oasis
The Drugs Don´t Work - The Verve

Mer brittpop och melankoli åt folket!

Aprilskämt

Så länge som jag kan minnas har alltid tidningarna försökt lura oss läsare varje 1 april. Men i år vete fanken om de verkligen lyckas..

UNT: http://www2.unt.se/pages/1,1826,MC=77-AV_ID=888755,00.html?from=puff
 
DN: http://www.dn.se/sthlm/sls-nya-graddfil-ger-sittplats-och-fortur-1.834937
(Något för en viss herre på östermalm kanske)

Ett slag för pressfriheten


Varför är pressfrihet viktigt? Varför ska just journalister få lov att lägga näsan i blöt över allt, och behövs de verkligen i dagens IT-samhälle där bloggen och de "fria" medierna fått allt större roll?

Svar: Därför, ja och åter ja.
Det handlar om demokrati. Öppenhet. Och utan jobbiga, nyfikna journalister som granskar makten så är det demokratiska samhällets dagar räknade. Var så säker. Men bloggen har varit till hjälp många gånger - både för demokratin och den enskilda journalisten. Det betyder dock inte att kunniga och etiska journalister inte längre har någon plats, tvärt om. Men mer om det en annan gång.
Idag skänker medierad en tanke åt Dawit Isaak, som idag suttit fängslad 2746 dagar i hemlandet Eritrea.
Brottet: Han försökte genom journalistiken föra det du och jag tar för givet till Eritrea - nämligen demokrati.
Tjatigt ämne - kanske det. Viktigt - som fan.

RSS 2.0