Försvaret bryter mot grundlagen



Svenska Dagbladet har under hösten bevakat de cirka 400 svenskar som just nu tjänstgör i Afghanistan. Under tiden man arbetat med reportagen har man haft mejlkontakt med förbanden och de enskilda soldaterna.
I veckan berättade Svenskan att försvaret nu har krävt soldaterna på kopior över alla mejl och andra kontakter med SVD. En svensk myndighet kräver alltså att få ta del av det samtal de anställda har med media. 2009. Att de aldrig lär sig. Detta är ett solklart brott mot grundlagen, närmare bestämt meddelarskyddet och efterforskningsförbudet. Det är nämligen förbjudet att som myndighet efterforska i vem som talat med pressen, och om vad. Det är dessutom en RÄTTIGHET, för att inte tala om en skyldighet som tjänsteman, eller i det här fallet soldat, att berätta för oss andra i samhället vilka ogentligheter som förekommer inom myndighetens lyckta dörrar. Det är en förutsättning för det svenska demokratiska samhällets existens.
Nu utreds huruvida man har begått brott mot grundlagen, och vem i så fall som ska stå till svars för brotten. Förhoppningsvis tar justitiekanslern upp målet och driver det i domstol. Det är viktigt att samhället säger ifrån. Dock är det lite tråkigt att de redan så skamfilade försvaret utåt sett får bära hundhuvudet för något som nån maktfullkomlig idiot i informationsstaben ställt till. Klant. 

Metros nedskärningar är ett hot mot demokratin

Gratistidningen Metro avslöjar idag att de planerar skära ner på arbetsstyrkan i syfte att möta de kommande, tuffa tiderna. Ett förbannat dumt drag.
Metro är en viktig tidning. Faktum är att den faktiskt så pass viktig att det är den sista tidningen som borde skära ner. Varför då undrar kanske någon - det är väl ändå ingen som läser den där blaskan seriöst. Och det det så lär de ändå inte missa något viktigt.
Ja, förvisso. Skulle man jämföra Metro mot exempelvis Svenskan, som jag själv läser på morgonen, så har antagligen vår kära gratisblaska inte en chans när det kommer till innehåll och journalistiskt hantverk. Men vilka är det å andra sidan som läser Svenskan och vilka läser Metro. Men framförallt, är de båda gratis?
Svaret på det sistnämnda är nej. Hu nej! 2000 spänn per år tror jag att Svenskan kostar. Och då är jag student. 
Vad gäller läsarkrets och spridningen så visar forskning från Göteborgs universitet att tidningsläsning bland exempelvis unga invandrarkillar i storstäderna ökade markant när Metro och dess konkurenter kom till. En läsargrupp INGA av de svenska morgontidningarna någonsin lyckats nå ut till.

Mediernas viktigaste uppdrag är att förse läsarna med information om vad som händer i maktens korridorer, och vid eventuella ogentligheter avslöja de ansvariga. Denna tjänst bör och ska nå alla i samhället. Det är en förutsättning för att demokratin ska fungera. 
Tack Metro för att ni fortfarande finns och förser samtliga, intresserade medborgare med det viktiga nyhetsflödet. Och hörni, vänta med nedskärningarna ett tag till. Ännu är det inte kris.

RSS 2.0