Pakistan - ett land i kris



Swat-dalen, även kallad Pakistans Schweiz, är sedan ett par år tillbaka, liksom flera andra västliga delar i  Pakistan, belägrat av talibanska rebeller. Det bergiga landet har sedan USAs invasion av Afghanistan hösten 2001 slagits med näbbar och klor för att undgå att hamna i de extremistiska talibanernas våld. Men rebellerna har sakta men säkert avancerat söderut mot huvudstaden Islamabad, och sägs nu vara cirka 15-20 mil ifrån sitt mål.
Men i Islamabad verkar läget vara lugnt - där har man sedan flera år tillbaka vetat att hotet legat i luften och har vid det här laget vant sig vid militärer på gatorna och väggspärrar i var-varannan korsning. Alla har vetat att detta var på gång. Alla utom vi i väst.
Ett återkommande problem när det gäller Pakistan och deras krigsföring är nämligen att internationell press sällan får ta del av vad som händer i landet. Endast de inhemska medierna (och knappt de ens när det väl kommer till kritan) tillåts rapportera om striderna och talibanernas framfart. En annan anledning, och kanske den mest troliga, är att vi inte bryr oss - vi i "väst" är trötta på att höra om kriget mot terrorismen, om dödade kvinnor och barn och amerikanska soldater. Vi orkar helt enkelt inte längre. Särskillt inte i dessa tunga finanskristider då ökande arbetslöshet och uteblivna Thailandresor stjäl all vår medkänsla och solidaritet.

Men nu går det inte att gömma sig längre. Hundratusentals män, kvinnor och barn befinner sig på flykt från Swat, och Pakistans minst sagt pressade regering uppmanade under gårdagen civilbefolkningen till krig mot talibanerna.
- Det här är vårt krig. Detta är ett krig för vårt lands överlevnad, sa premiärminister Yusuf Raza Gilani till nyhetsbyrån Reuters.

Jag börjar i ärlighetens namn bli lite orolig för Pakistans framtid. Jag menar, 15-20 mil ifrån huvudstaden! Detta börjar likna Afghanistan 1994 då rebellerna först intog Kandahar för att sedan invadera huvudstaden Kabul. Med stor framgång ska tilläggas.
Detta är allvarligt mina vänner. Måtte Pakistan klara biffen..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0